Een plezierige en leerzame periode! 28 Januari 2021

Mijn laatste stageweek bij DeltaZuid zit erop. Dit vind ik erg jammer! Ik heb het hier enorm naar mijn zin gehad. Ongeacht de corona maatregelen en het vele thuiswerken heb ik het afgelopen halfjaar als een positieve stageperiode ervaren.

Mijn naam is Timo van der Gaag en ik studeer momenteel CrossMedia vormgeving aan het SintLucas in Eindhoven. De opleiding die ik volg is erg breed. Crossmedia is gericht op het grafisch ontwerpen, maar ook zoveel meer. Als Crossmedia vormgever weet je (combinaties van) grafisch, audiovisuele en interactieve vormgeving op een effectieve manier in te zetten. Bij DeltaZuid ben ik aan de slag gegaan als grafisch ontwerper.

Bij DeltaZuid hield ik me bezig met verschillende werkzaamheden. Zo heb ik foto’s mogen bewerken voor websites, placemats mogen maken voor een netwerkborrel, brochures mogen vormgeven, templates mogen maken voor Instagram en voor de online artikelen van DeltaZuid. De grootste opdracht die ik heb gekregen is het mogen ontwerpen van een website voor BIC Institute.

Het stukje ‘volledig meedraaien’ ging beter dan verwacht. Mijn verwachting was dat ik kleine en relatief simpele opdrachten zou krijgen. Dit was niet zo. Ik heb enkel echte opdrachten gehad voor bestaande bedrijven. Geen schaduw- of fictieve opdrachten. Ik kon dit redelijk bijbenen. Er werd natuurlijk wel een eindcontrole gedaan om te kijken of het niveau hoog genoeg was. Als er een aanpassing nodig was dan voerde we deze uit in overleg zodat ik er ook echt wat van leer.

Wat ik meeneem is dat je moet ontwerpen vanuit de identiteit van een bedrijf. Je moet eerst weten hoe het bedrijf in elkaar steekt en waar ze voor staan voordat je een ontwerp kunt maken die precies aansluit bij het bedrijf en die hun kern naar voren brengt. Ook neem ik mee dat je goed moet opletten dat je in de stijl blijft van een bepaald bedrijf als je aan het opmaken bent. Je kunt niet zomaar elementen toevoegen. De stijl moet bewaakt worden en consistent blijven om zo herkenbaar te blijven voor de buitenwereld.

Als ik terugkijk op mijn afgelopen stageperiode kan ik niet anders concluderen dan dat dit een erg leerzaam half jaar is geweest. Ik heb erg veel geleerd op verschillende gebieden binnen mijn werkveld, maar ook op persoonlijk vlak ben ik erachter gekomen wat mijn valkuilen zijn en waar ik nog aan kan en zal moeten werken. Kortom, een plezierige en leerzame periode!

Timo van der Gaag