De LeerOmgeving voor de Medewerker van Morgen 10 September 2020

Wij, - Avans Hogeschool, Flow+ en DeltaZuid - zijn het initiatief gestart om een leeromgeving te ontwikkelen voor MKB-werknemers waarbinnen zij enerzijds duurzame doelen kunnen vormgeven en anderzijds kunnen helpen om deze doelen te behalen via individuele Ontwikkelingsplannen.

Medewerkers zijn steeds meer op zoek naar zingeving in hun werk. Zij willen werken bij organisaties die een positieve bijdrage leveren aan de maatschappij. Voor werkgevers is het van groot belang om hierop in te spelen, om werknemers aan te trekken én te behouden door hen intrinsiek te motiveren en maximaal te laten excelleren. Dit betekent dat mkb-ondernemers moeten verduurzamen, om samen met hun werknemers die positieve bijdrage te leveren en de zingeving onder werknemers te vergroten. Daar zijn gemotiveerde werknemers voor nodig die over de juiste kennis beschikken. Een bijpassende leeromgeving en leercultuur is een must. Kortom de ontwikkeling van de ‘LeerOmgeving voor de Medewerker van Morgen'.

Het is voor de mkb-werkgever van belang om een leeromgeving te ontwikkelen die hen helpt om samen met werknemers een passende duurzaamheidsstrategie te identificeren, implementeren en door vertalen naar ontwikkelingsdoelen voor de individuele medewerkers.

Woensdag 02 september 2020 zijn wij met 24 enthousiaste studenten van start gegaan met dit mooie project. Deze studenten zullen aan de slag gaan bij een aantal pilot-bedrijven waarbinnen zij gaan analyseren wat de ambities zijn op het gebied van bedrijfsidentiteit en duurzaamheid. Daarbij wordt er gekeken naar waar het bedrijf nu staat ten opzichte van deze ambities en waar de gaten zitten.

Op basis van deze inzichten zullen deze studenten een workshop ontwikkelen om met de ondernemer samen te komen tot een plan zodat deze gaten gedicht kunnen worden. In een latere tweede fase zal dit plan geïmplementeerd worden.

De relevantie van dit project wordt onderkend door de volgende leden van de stuurgroep:

René van der Burgt
Avans Ondernemers Centrum (AOC)

Het AOC helpt ondernemers bij de uitwerking van een idee of ambitie om te groeien. Om innovatie en ondernemerschap in de regio te bevorderen is het AOC actief in diverse (kennis)netwerken.


Kees van Kaam
Avans SDG Hotspot

De SDG Hotspot ondersteunt onderwijsprofessionals bij het implementeren van de Sustainable Development Goals. Deze hotspot bezit state- of the art kennis over toepassingsmogelijkheden van SDG’s in onder andere de context van een leeromgeving.


Eric van Schagen
VNO-NCW

Ondernemingsorganisatie VNO-NCW maakt zich hard voor een excellent ondernemings- en vestigingsklimaat. Als toonaangevend ondernemer en voorzitter van VNO-NCW kan Eric een belangrijke bijdrage leveren in het uitdragen van het gedachtegoed.


Onno Smit
Oxfam Novib

Onno vertegenwoordigt Oxfam Novib, meer specifiek het “Ondernemers voor Ondernemers” netwerk. Bij Oxfam Novib “Ondernemers voor Ondernemers” helpen ze andere ondernemers met hun ondernemersdroom. De lokale partnersorganisatie zorgt voor trainingen over ondernemerschap en samenwerken. Via het Ondernemers voor Ondernemers netwerk kun je ondernemers in ontwikkelingslanden steunen.